Weblog Vietnam

 • Toeristen (nog niet) welkom in Vietnam vanaf 1 juli

  27 mei 2020

  Update: hoewel per 1 juli e-visa aan mensen uit 80 landen verstrekt worden, betekent dat niet dat de grenzen op die datum opgengaan. Wanneer de grenzen van Vietnam weer worden geopend, is nog niet bekend. Bron: Saigoneer.com

  Oorspronkelijke bericht:

  Per 1 juli gaan de grenzen van Vietnam weer open voor mensen uit 80 landen, waaronder België en Nederland. Het wordt mogelijk om via internet een e-visum aan te vragen. Bron: Tuoi Tre (Engels).

  Vietnam overweegt om per 1 juni het verbod op internationale vluchten gedeeltelijk op te heffen (vnexpress.net). Naast 16 grensovergangen met Cambodja, Laos en China, zijn er 8 luchthavens waar je met het visum het land binnen mag.

  Op moment van schrijven gaat iedereen die Vietnam binnenkomt verplicht 14 dagen in quarantaine. Of die regel aangepast gaat worden is nog niet bekend.

  Vietnam is erin geslaagd om een grote uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Er zijn sinds 16 april geen lokale besmettingen meer waargenomen. De resterende patiënten hebben het virus van elders meegenomen en zijn bij aankomst in Vietnam in quarantaine gezet.

  Vietnam, fietsen van Doc Let naar Nha Trang
 • Cacaovrucht

  cacaovrucht

  Deze cacaovrucht vonden wij in een plantage in Zuid-Vietnam. Hij is zo'n 20 cm lang en zit tjokvol bonen waar chocola van wordt gemaakt.

  Cacao is een kwetsbaar gewas. De boom houdt niet van zon en groeit het liefst onder een andere boom. Wel houdt hij van een tropisch klimaat en een gelijkmatige temperatuur.

  Na de oogst worden de bonen uit de cacaovrucht gehaald en gefermenteerd. Hoewel de meeste cacao geëxporteerd wordt, zijn er in Vietnam een aantal liefhebbers die hoge kwaliteit, verantwoorde chocola maken. Maison Marou is er een van.

  Cacao komt oorspronkelijk niet voor in Vietnam. De Fransen hebben de boom uit Zuid-Amerika gehaald en plantages opgezet.

  Op dezelfde manier hebben de Nederlanders op Java cacaoplantages opgezet. Ook tijdens de reis Java-Bali kunt u de cacaovrucht zien.

  Veel cacao wordt er niet meer verbouwd in Azië. De meeste cacao komt tegenwoordig uit Ghana, Afrika, wat dichter bij de grote Europese afzetmarkt ligt.

 • De boot naar Can Gio

  Vung Tau. We wurmen ons door de levendige markt en ja hoor, daar is de haven. Zover het oog reikt liggen hier vissersboten en scharrelen notendopjes. Roeien doe je hier met je voeten.

  Het is vredig aan boord. Passagiers dommelen op het ritme van het kalme water. Wij blijven op het dek en genieten van het wijde uitzicht. Links is de zee, en rechts de rivier naar Saigon. Na een uurtje varen meren we af bij een steiger in de jungle. Welkom in Can Gio.

  Nog een halve dag fietsen, dan zijn we in Saigon.

  Reis: Zuid-Vietnam
  Volgende datum:
 • Parelmoer

  Als u in Hoi An bent, kunt u met een pontje de rivier over. Daar, in een dorpje, werken ambachtslui. Zij maken een eeuwenoude vorm van decoratie.

  Hun werk begint met oesters. Het parelmoer wordt eruitgehaald, in vorm gezaagd en in hout gelegd. Vervolgens worden details met inkt ingetekend en het hout afgelakt. Zo ontstaan prachtige panelen, maar ook gebruiksvoorwerpen als kommen, kasten, vazen en eetstokjes.

 • Leven op een meer

  In de bergen van Vietnam ligt dit meer. Het is groot en leeg; er wonen geen mensen.

  Of toch wel?

  Iets verderop drijven huisjes op het water. Het vlot is van bamboe, het huisje van hout. Stroom is er niet, evenals stromend water. Maar vis is er in overvloed.

  Klik op een van onderstaande plaatjes voor een vergroting
  Reis: Zuid-Vietnam
  Volgende datum: