Weblog Vietnam

 • Toeristen welkom in Vietnam vanaf september 2021

  Er zijn plannen om komend september de grens van Vietnam weer open te stellen voor toeristen. Dat zou betekenen dat we weer door Vietnam kunnen fietsen. Mensen met een covid paspoort hoeven dan niet meer in quarantaine na aankomst.

  Een en ander hangt af van de snelheid waarmee de bevolking ingeënt kan worden.

  Sinds 15 maart 2020 heeft Vietnam zijn grenzen gesloten voor de meeste mensen. Wie toch binnenkomt, moet verplicht 14 dagen in quarantaine. Dit is een van de redenen waarom Vietnam zo succesvol de ziekte heeft kunnen bestrijden; met bijna 100 miljoen inwoners zijn er tot nu toe slechts 35 personen overleden.

  Bron: Vietnam News

 • Cacaovrucht

  cacaovrucht

  Deze cacaovrucht vonden wij in een plantage in Zuid-Vietnam. Hij is zo'n 20 cm lang en zit tjokvol bonen waar chocola van wordt gemaakt.

  Cacao is een kwetsbaar gewas. De boom houdt niet van zon en groeit het liefst onder een andere boom. Wel houdt hij van een tropisch klimaat en een gelijkmatige temperatuur.

  Na de oogst worden de bonen uit de cacaovrucht gehaald en gefermenteerd. Hoewel de meeste cacao geëxporteerd wordt, zijn er in Vietnam een aantal liefhebbers die hoge kwaliteit, verantwoorde chocola maken. Maison Marou is er een van.

  Cacao komt oorspronkelijk niet voor in Vietnam. De Fransen hebben de boom uit Zuid-Amerika gehaald en plantages opgezet.

  Op dezelfde manier hebben de Nederlanders op Java cacaoplantages opgezet. Ook tijdens de reis Java-Bali kunt u de cacaovrucht zien.

  Veel cacao wordt er niet meer verbouwd in Azië. De meeste cacao komt tegenwoordig uit Ghana, Afrika, wat dichter bij de grote Europese afzetmarkt ligt.

 • De boot naar Can Gio

  Vung Tau. We wurmen ons door de levendige markt en ja hoor, daar is de haven. Zover het oog reikt liggen hier vissersboten en scharrelen notendopjes. Roeien doe je hier met je voeten.

  Het is vredig aan boord. Passagiers dommelen op het ritme van het kalme water. Wij blijven op het dek en genieten van het wijde uitzicht. Links is de zee, en rechts de rivier naar Saigon. Na een uurtje varen meren we af bij een steiger in de jungle. Welkom in Can Gio.

  Nog een halve dag fietsen, dan zijn we in Saigon.

  Reis: Zuid-Vietnam
  Volgende datum:
 • Parelmoer

  Als u in Hoi An bent, kunt u met een pontje de rivier over. Daar, in een dorpje, werken ambachtslui. Zij maken een eeuwenoude vorm van decoratie.

  Hun werk begint met oesters. Het parelmoer wordt eruitgehaald, in vorm gezaagd en in hout gelegd. Vervolgens worden details met inkt ingetekend en het hout afgelakt. Zo ontstaan prachtige panelen, maar ook gebruiksvoorwerpen als kommen, kasten, vazen en eetstokjes.

 • Leven op een meer

  In de bergen van Vietnam ligt dit meer. Het is groot en leeg; er wonen geen mensen.

  Of toch wel?

  Iets verderop drijven huisjes op het water. Het vlot is van bamboe, het huisje van hout. Stroom is er niet, evenals stromend water. Maar vis is er in overvloed.

  Klik op een van onderstaande plaatjes voor een vergroting
  Reis: Zuid-Vietnam
  Volgende datum: