Nepal

 • Momo's

  gebakken momo's
  Gebakken momo's
  Deze lekkernij is overal in de Himalaya te vinden: Tibet, Nepal, Bhutan, India... De dumplings zijn rond of sikkelvorming en bestaan uit een laagje deeg dat om een vulling gevouwen is. Het geheel wordt gestoomd of gebakken en met een dipsaus of sambal geserveerd. De vulling is vegetarisch of een vleessoort die voorhanden is. In Tibet eet men veel yak; in Nepal kip of waterbuffel.

  Nepalees:
    
  Tibetaans:
  Reis: Tibet-Nepal
  Volgende datum:
 • Kathmandu, Durbar Square

  de kasthamandap in Kathmandu
  De Kasthamandap
  Er was eens, lang geleden, een klein dorpje aan de voet van de Himalaya. Men leefde van het land en genoot van het prachtige uitzicht op de bergen. Pelgrims trokken er langs, en handelaren op weg naar Tibet.

  Voor de pelgrims werd een onderdak gebouwd, de Kasthamandap. Het dorp werd een stad, de stad kreeg een koning en paleizen en tempels verrezen. De stad werd vernoemd naar het pelgrimshuis en heet nu Kathmandu.

  Veel van de oude glorie is te zien rond Durbar Square. Hier regeerde de koning, omringd door alle hindoegoden van enig belang. De koning is gegaan, maar de goden zijn er nog. Vanuit hun tempels kijken zij toe op devoten en dagjesmensen, marktlui, heilige mannen en hosselaars.

  fijn houtsnijwerk
  Fijn houtsnijwerk
  Heilige sadhoe
  Heilige sadhoe
  Reis: Tibet-Nepal
  Volgende datum: