Weblog Indonesië: Java-Bali

 • Cacaovrucht

  cacaovrucht

  Deze cacaovrucht vonden wij in een plantage in Zuid-Vietnam. Hij is zo'n 20 cm lang en zit tjokvol bonen waar chocola van wordt gemaakt.

  Cacao is een kwetsbaar gewas. De boom houdt niet van zon en groeit het liefst onder een andere boom. Wel houdt hij van een tropisch klimaat en een gelijkmatige temperatuur.

  Na de oogst worden de bonen uit de cacaovrucht gehaald en gefermenteerd. Hoewel de meeste cacao geëxporteerd wordt, zijn er in Vietnam een aantal liefhebbers die hoge kwaliteit, verantwoorde chocola maken. Maison Marou is er een van.

  Cacao komt oorspronkelijk niet voor in Vietnam. De Fransen hebben de boom uit Zuid-Amerika gehaald en plantages opgezet.

  Op dezelfde manier hebben de Nederlanders op Java cacaoplantages opgezet. Ook tijdens de reis Java-Bali kunt u de cacaovrucht zien.

  Veel cacao wordt er niet meer verbouwd in Azië. De meeste cacao komt tegenwoordig uit Ghana, Afrika, wat dichter bij de grote Europese afzetmarkt ligt.

 • Bezoek aan de Bromo vulkaan

  Als de zon opkomt, ontvouwt zich een onaards landschap. We zien bergen, kraters, rookpluimen. Lichten worden huisjes, dorpen ontwaken.

  We dalen af, de krater in. Hier fietsten we gisteren. De auto neemt een andere route en brengt ons naar de Bromo.

  De Bromo is een vulkaan in de grote vulkaan. Te voet en te paard gaan we naar de top. Hij is diep, de krater; leun maar niet te ver voorover.

  Er woont veel volk hier. Groente tiert welig in dit koele klimaat.

  Reis: Indonesië: Java-Bali
  Volgende datum:
 • Teak

  Teak is een veelgebruikte hardhoutsoort. Het wordt ook wel 'djati' genoemd en groeit in heel Zuidoost-Azië.

  teakblad
  Grote bladeren
  jonge teak
  Jonge teak
  De sterkte van het hout maakt het tot een populair constructie- materiaal. De stammen zijn kaarsrecht en geschikt om balken van te maken. Ongeverfd gaat het tientallen jaren mee in weer en wind.

  Veel Thaise dorpen hebben een areaal teak waarmee ze hun huizen kunnen onderhouden. De boom is te herkennen aan zijn enorme, ovale bladeren.

 • Drakenfruit: een knalroze kiwi

  onrijpe drakenvruchtDe drakenvrucht is een bijzondere verschijning. Hoewel vrij zeldzaam, ziet u hem steeds vaker in Zuidoost-Azië.

  De drakenvrucht groeit aan een kruipende cactus. De cactus wordt langs palen omhooggeleid en hangt dan als een soort kruin alle kanten op. Eens in de 2 maanden worden de vruchten geplukt.

  De vrucht is eenvoudig te pellen. Snijd hem in 4 delen en trek de roze bast ervanaf. Het vruchtvlees is wit met zwarte pitjes en smaakt als een kiwi.

  Chinees:
  huolongguo
  huo long guo
  Indonesisch:
  buah naga
 • Kasten op Bali

  Balinezen zijn hindoes. Net als in India, zijn er op Bali verschillende kasten. Maar: er zijn duidelijke verschillen.

  Elke kaste omvat een deel van de bevolking:

  • Balinese priesteresDe hoogste kaste is die van de priesters, de Brahmana. Zij hebben de belangrijke taak om te communiceren met de goden.
    
  • Daaronder is de Ksatria, de kaste van koningen en adel. Zij houden zich bezig met aardse zaken als: bescherming van onderdanen en waken over hun welzijn.
    
  • De derde kaste, Wesia, is die van de handelaren. Dit zou je de middenstand kunnen noemen.
    
  • De vierde kaste is die van boeren en handwerkslieden, de Sudra. Dit is het grootste deel van de bevolking.

  In het dagelijks leven hebben de kasten niet veel betekenis: iedereen gaat gewoon met elkaar om. Tijdens religieuze ceremonies worden kasten bepaalde rollen toebedeeld. Tijdens je leven kun je van kaste veranderen: door een handel te beginnen of je te bekwamen als priester.

  Reis: Indonesië: Java-Bali
  Volgende datum: